• Digitalizáció
    Digitalizáció

A digitális átállás a vállalkozások sikerének alapja

A vállalatok piaci versenyben elért pozíciója elsősorban attól függ, hogy mennyiben tudnak élni a digitalizáció kínálta előnyökkel és képesek-e alkalmazkodni az adatgazdaság üzleti környezetéhez. A sikeres üzlet alapvető feltétele az adatokra, a digitális szolgáltatásokra és a mesterséges intelligenciára vonatkozó komplex jogi szabályozásnak való megfelelési stratégia kialakítása és megvalósítása.

Vállalati célok

A mai adatalapú gazdaságban a digitalizáció célja új digitális megoldásokkal (pl. AI, IoT, Cloud, Big Data, API) átalakítani mind az értékesítési és ügyfélkapcsolati, mind a belső működési folyamatokat. Mindez jelentősen gyorsítja, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a vállalati folyamatokat.

Komplex jogi környezet

A digitális átállás arra kényszeríti a vállalatokat, hogy megfeleljenek az ezzel járó nagyszámú és szerteágazó jogi kihívásnak. Ez a megfelelés stratégiai tervezést igényel, hiszen figyelembe kell venni az adatvédelmi, és az adatok újra-felhasználására vonatkozó követelményeket, a fogyasztóvédelmi, a versenyjogi, az e-kereskedelemre és a szerződésekre vonatkozó szabályozásokat, a szerzői jogi követelményeket, és még sorolhatnánk. Ennek a megfelelésnek egy komplex környezetben kell megtörténnie, ahol a technológiák gyors fejlődése miatt számos bizonytalansággal kell számolniuk a vállalatoknak. Mindez a belső folyamatok digitalizációjára is érvényes, hiszen ez is egy szervezeti és munkajogi kihívásokkal teli jogi környezetben történik.

 

25 év tapasztalat a világ élvonalában

Ügyvédeink több mint 25 éve részesei a digitalizáció élvonalába tartozó nemzetközi vállalatok életének és technológiai erőfeszítéseik megvalósításának. Magabiztossággal tölt el és motivál bennünket, hogy régi és új ügyfeleink működését ezzel a több évtizedes tudással és tapasztalattal tudjuk támogatni, a digitális átállás stratégiai tervezésétől egészen a gyakorlati megvalósításáig.

 

Közép- és Délkelet Európai lefedettség

A Közép- és Délkelet Európa országaiban is aktív vállalatok számára egy olyan, általunk menedzselt és koordinált hálózatot kínálunk, amelynek tagjai az egyes országok digitalizációra és mesterséges intelligenciára specializálódott vezető ügyvédi irodái. A Baltikumtól a Dél-Balkánig terjedő hálózatunk több mint fél évtizede nyújt koordinált jogi szolgáltatásokat több országban aktív ügyfeleinknek, beleértve többszáz projektet, amelyben a világ egyik vezető technológiai vállalatát segítettük.

 

360°

A digitális fejlesztések, új üzleti modellek, és a kapcsolódó szerződési környezet kialakítása során a teljeskörűség vezérel bennünket. Ennek része, hogy projektjeinkbe a hagyományos jogi megközelítésen túl beépítjük az adatvédelmi, fogyasztóvédelmi, versenyjogi, médiaszabályozási, reklámjogi és kereskedelmi jogi szempontokat és követelményeket is. 360°-os, üzleti szemléletű és gyakorlatias jogi szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek az adatgazdasággal, a digitalizációval, valamint a mesterséges intelligencia fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatos erőfeszítéseik támogatására.

Dr. Varga János Tamás

„Számos, a világ technológiai elitjébe tartozó globális vállalat jogi tanácsadójaként, naprakészek vagyunk mind a technológiák fejlődése, mind az üzleti modellek változása, mind pedig az ezeket befolyásoló jogi szabályozás terén.”

vargajt@vjt-partners.com

Dr. Menyhárd Attila

„Rendszeresen és aktívan részt veszünk hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeken. Alakítjuk, nyomon követjük és alkalmazzuk a digitális világ jogi környezetének változásait.”


menyharda@vjt-partners.com

Dr. Várady Endre

„A digitális megoldások és az ezekre vonatkozó jogszabályok napról napra szaporodnak, a követelmények pedig egyre szigorúbbak lesznek. A cégeknek szükségük van egy jogi iránytűre.”


varadye@vjt-partners.com

Dr. Belényi Andrea

„One-stop-shop projektmenedzserként a hálózat külföldi ügyvédi irodáinak bevonásával segítjük ügyfeleinket a több országot érintő megfelelőségi projektek megtervezésében és megvalósításában.”


belenyia@vjt-partners.com

Rólunk mondták ügyfeleink

Chambers 2023
Chambers Europe, 2023

„A technológiai kérdésekben Várady Endre szakértelménél már csak az ügyfelek iránti elkötelezettsége lehet nagyobb. Tökéletességre törekszik, és ügyfeleinek személyre szabott megoldásokat kínál.”

Chambers 2023
Chambers Europe, 2023

„Digitalizáció, technológia és GDPR – Várady Endre otthonosan mozog ezeken a területeken. Tanácsai mindig éleslátásról tesznek tanúbizonyságot. Nagyon jó érzés, hogy jogi szempontból teljesen rábízhatjuk magunkat.”

Chambers Europe 2023
Chambers Europe, 2023

„A jogi megoldásokat pontosan rászabják a mi üzleti igényeinkre. Gondolkodásukban az üzlet és a jog elválaszthatatlanul összeforr.”

Legal500 EMEA 2023
Legal500 EMEA 2023

„Mind a szolgáltatás minősége, mind a tudás kiváló.”

Legal500 EMEA 2023
Legal500 EMEA 2023

„A VJT & Partners az egyik legtapasztaltabb jogi partnerünk. A jogászok kiválóan értik az üzletet és rendkívül tájékozottak a piacon.”

Legal500 2023
Legal500 EMEA 2023

„Mind a szolgáltatás minősége, mind a tudás kiváló. A tanácsokat a mi cégünkre szabták, és a jog mellett ismerik a modern technológiák csínját-bínját is. Bízunk bennük, nemcsak mint jogászainkban, hanem mint üzleti tanácsadóinkban is. Náluk az ügyfél van az első helyen.”

Legal500 EMEA 2023
Legal500 EMEA 2023

„Belényi Andrea közvetlen, ügyfélbarát, üzleti gondolkodású és hamar felülkerekedik a problémákon.”

Legal500 EMEA 2023
Legal500 EMEA 2023

„Nemzetközi színvonalú csapat, rugalmasak, közvetlenek, és nagyon tudnak.”

Hírek

Menyhárd Attila előadóként szerepelt a Porfolio Digital Transformation 2023 konferencián

A digitális átalakulásról jogi szemmel // 2023. május

Attila előadásában átfogó képet nyújtott a digitális átalakulás komplex jogi környezetéről. Beszélt az e-kereskedelem, a mesterséges intelligencia (MI), valamint az adatjog szerteágazó szabályozásáról, melynek célja – a személyes adatok védelme mellett – az adatok gazdasági kiaknázása. Attila szerint a helyzet nem egyszerű, hiszen a készülő uniós MI szabályozás erősen kockázatalapú megközelítést alkalmaz és a felelősségi szabályokat is újra kell majd gondolni.

Így szabályozná a Chat GPT-t és a teljes mesterséges intelligenciát az EU

Interjú Menyhárd Attilával és Várady Endrével a Portfólio.hu-n // 2023. április

A vezető internetes gazdasági portál a mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó szabályozás jelenéről és jövőjéről kérdezte kollégáinkat. A téma „hot topic”: az MI velünk él, jelen van a munkahelyeken, a gazdasági életben, a cégek életében, de jogi szempontból a szabályozása sokszor a bizonytalan és átláthatatlan szürke zónába esik. Menyhárd Attila szerint a cégeknek muszáj lesz kiigazodni az MI-vel kapcsolatos szabályok útvesztőjében, és ehhez egy új típusú, technológiai ismeretekre is kiterjedő gyakorlatias jogi támogatásra van szükség.

A VJT & Partners szakértőit az európai adatstratégiáról és a készülő MI rendeletről kérdeztük.

A mesterséges intelligencia (MI) lassan a mindennapjaink részévé válik és nagy változásokat hoz például a munkahelyen, az üzleti életben, a pénzügyekben, vagy az egészségügyben. Azonban még mindig sok a bizonytalanság a lefedhető területekkel, a felhasználás módjával, valamint az alkalmazásának korlátaival kapcsolatban.

Részletek

Biztos helyünk van a legjobbak között

Legal500 EMEA 2023 // 2023. április

A Legal 500 értékelését olvasva nagy örömmel tölt el minket, hogy már évek óta biztosan ott vagyunk az élbolyban. Ügyvédeink kitűnő munkájának és ügyfeleink elégedettségének köszönhetően a VJT & Partners a legjobb irodák között kapott helyet a munkajog, a vállalatfelvásárlás, az adatvédelem és a technológia területeken, és kitűnő eredményt ért el a versenyjog és a peres ügyek területén is. Köszönjük ügyfeleinknek az elismerő szavakat!

„Mind a szolgáltatás minősége, mind a tudás kiváló” – Technológia, Média, Telekommunikáció

A csapat jogászai értik a dolgukat: ismerik a modern technológiákat, otthon vannak az üzletben, és elkötelezettek az ügyfelek felé. Varga János Tamás mellett Várady Endre "Next Generation Partner" a team frontembere, Endrét egyik ügyfelünk egyenesen a TMT sztárjának nevezte. A terület kulcsfontosságú jogásza Belényi Andrea.

Részletek

A digitalizált munkaerőpiac a munkajog tükrében

Podcast Menyhárd Attilával, Beck Nándorral és Csernus Zoltánnal

A digitalizáció forradalomként söpör végig a munkaerőpiacon: átírja a munkaidő és a munkahely fogalmát, lehetővé teszi egyszerre több munkaviszony kiépítését. A hatására létrejöttek és terjednek a platformok, komplex jogviszonyok alakulnak ki, továbbá olyan sajátos igények és lehetőségek merülnek fel, amelyek korábban nem voltak jellemzők. Sokszor egy algoritmus felügyeli a munkavállalót. Menyhárd Attila, Beck Nándor és Csernus Zoltán arra keresi a választ, hogy ez a változás hogyan formálja a piacot és a jogi környezetet. A podcastban szó esik a távmunka idő- és térbeli szabályozásáról, a moonlightingról, a kriptovalutáról, mint fizető eszközről és a platformok jogi helyzetéről.

Részletek

Irodánk 13 éve az élmezőnyben!

Chambers Europe 2023 // 2023. március

A Chambers európai ügyvédi irodákat értékelő kiadványa Technológia (TMT) és Munkajog területeken tizenharmadszorra is a legjobbak közé sorolta irodánkat, a Vállalatfelvásárlás (M&A) területén pedig 11 éve említi nevünket az élmezőnyben. És ha már a számok bűvöletében vagyunk, érdemes azt is megjegyezni, hogy irodavezető partnerünket, Varga János Tamást már 16 éve ajánlja a Chambers Europe a legjobb magyarországi jogászok egyikeként.

TMT területen abszolút a legjobbak között vagyunk. Ebben oroszlánrésze volt irodavezető partnerünknek, Varga János Tamásnak, és a digitális megoldások szakértőjének, Várady Endrének. Mindkettőjüket a legjobb ügyvédek között ajánlja a kiadvány.

Részletek

Abszolút első osztályú csapat! - Technológia, Média, Telekommunikáció

Legal500 EMEA 2022 // 2022. május

A Legal 500 ügyvédi irodákat értékelő kiadványában évről évre egyre több kitűnő vélemény formálódik irodánkról, és személy szerint is egyre több kollégánk kap elismerést.

Ez a terület az irodánkban olyan, mint egy jól összerakott puzzle: jól kapcsolódnak egymáshoz a tudás, a szakértelem, a minőség, a koncentrált munka, valamint az elkötelezettség az ügyfelek felé. Egyszóval minden a helyén van benne.

Részletek

Üzlet és jog határok nélkül

Lexology Digital Business 2022 kiadvány // 2022. március

Mára már teljesen belaktuk a virtuális teret: itt van a vállalkozásunk, itt intézzük ügyeinket, itt reklámozunk, itt költünk pénzt, itt kötünk szerződéseket, egyszóval életünk egy fontos részét már ebben a világban töltjük el. Mivel egyre több érték kerül át a digitális térbe, így egyre komolyabb jogi felkészültségre van szükség, hogy ennek a térnek a szabályozását átlássuk.

Irodánk, mint a világ egyik “Big Four” vezető tech cég tanácsadója, vállalta ezt a kihívást és elkészítette a Lexology Digital Business egész világra kiterjedő kiadványának magyar fejezetét, amely kitűnő jogi útmutatót ad azok számára, akik itthon, vagy akár külföldön digitális vállalkozást alapítanak vagy működtetnek. Hogyan kössünk elektronikus úton szerződést? Hogyan kövessük a felhasználóink online szokásait? Hogyan védjük meg az adatbázisunkat? Mire kell odafigyelni az online reklám során? Erre és számos más praktikus digitális kérdésre ad választ a kiadvány.

Részletek

Magabiztosan a magasban!

Chambers Europe 2022 // 2022. március

A Chambers európai ügyvédi irodákat rangsoroló kiadványa ismét magasra értékelte irodánkat, kiemelve a társasági jogi ügyek és vállalatfelvásárlások (M&A), a munkajog és a technológiai szektorokhoz (TMT) kapcsolódó jogi tanácsadás területén végzett munkánkat. Elismerő sorokat olvashattunk jogászaink tapasztalatáról, üzleti szemléletéről, és arról a módról, ahogyan az ügyeket teljes egészében, üzleti és jogi környezetükbe ágyazva szemlélik.

A TMT csapat tagjait az ügyfelek nem csupán tanácsadóként tartják számon, hanem az üzletben jártas szakemberként is. Várady Endrét egyenesen vállalkozásbarát tanácsadónak nevezték, aki mindig a tökéletes megoldást keresi. Őt kitűnően kiegészíti Varga János Tamás, akit az ügyfelek kemény, de rugalmas tárgyalópartnerként írnak le, és akinek átfogó elméje az ügyek egészét átlátja.

Részletek

A technológiai jogászok: ászok!

Legal500 EMEA 2021 // 2021. május

A Legal 500 értékelése és a kiadványban megjelent ügyfélvélemények alapján elmondhatjuk, hogy nálunk nem három, hanem több, mint egy tucat „muskétás” védi az ügyfelek érdekeit.

Kevés TMT csapat dicsekedhet ilyen magasra értékelt csapattagokkal: Varga János Tamást a Leading Individual-ek közé sorolja a kiadvány, Várady Endre pedig a Next generation partnerek között kapott helyet. Ezen a területen a legmagasabbra értékelt független magyar irodaként jegyez bennünket a kiadvány.

Részletek

Ha tavasz, akkor Chambers Europe ranking

Chambers Europe 2021 // 2021. április

Előkelő ügyfélkör és speciális tanácsadás jellemzi irodánkat ezen a szakterületen. A csapat a közismert blue-chip vállalatoknak van segítségére többek közt a GDPR-t, az adatvédelmet, és a reklámot érintő speciális kérdésekben. Az ügyfelek dicsérik a csapat kommunikációs ügyességét, és elmondták, hogy a jogi témákat nem jogásznyelven, hanem érthetően és világosan fogalmazzák meg. Elégedetten nyugtázták, hogy munkánk mind szolgáltatás, mind szakértelem tekintetében kiemelkedő minőségű.

Részletek