• Versenyjog
  VERSENYJOG
  Szuperhatékonyság és hozzáértés – Legal 500 EMEA 2020

 

A verseny fejlődésre ösztönöz. Miközben a cégek versenyre kelnek egymással árujuk eladásáért, sok új ötlet születik, amelyek inspirálóan hatnak az egész piacra. A versenynek azonban mindvégig tisztességesnek kell maradnia. Ebben segít a versenyjog: szabályozza a vállalkozások magatartását, egymással szembeni viselkedését. A szabályok „gumiszabályok”, melyeket a hatóság vagy a bíróság tölt fel tartalommal, ezért minden ügy más, és mindegyikhez nagy kreativitás kell. De éppen ezért szerethető!

 

Dr. Belényi Andrea

Versenyjogi szakértő

„Réges régen a kosárlabdában versenyeztem, ma már az íróasztal mögött ülve a versenyjog izgalmaiban veszek részt. Mivel minden ügy más, mindegyikhez másként kell hozzáállni. Minden esetben nagy a kihívás, és az ügyek megoldásához komoly kreativitás kell. Ez a szépsége ennek a jogterületnek.”

belenyia@vjt-partners.com

A NAGY TESTVÉR FIGYEL – HOGYAN MŰKÖDIK A VERSENYHIVATAL?

A Versenyhivatal kétféleképpen működik. Egyrészt a hozzá érkezett bejelentésekből, panaszokból, vagy más értékes információkból értesül arról, hogy mi is történik a piacon. Másrészt maga is „hivatalból” felügyeli, és vizsgálja a piacokat. A háttérből figyeli a cégeket, szakmai kamarákat, érdekvédelmi szövetségeket, és kellő információ birtokában, alapos gyanú esetén vizsgálatot indít. Ekkor a piaci szereplő egyszer csak azon veszi észre magát, hogy egy hatósági vizsgálat közepébe csöppent és a Versenyhivatal kérésére adatot szolgáltat vagy kérdőívet tölt ki.

 

Megelőzés
 • Auditot, átvilágítást végzünk
 • Felmérjük a veszélyeket
 • A tranzakciók során figyelünk, hogy minden a versenyszabályoknak megfelelően történjen
 • Tájékoztató előadásokat, képzéseket tartunk

 

A gyanú árnyékában
 • Segítünk felismerni az aggályos helyzeteket
 • Elemezzük a piaci szituációt
 • Ismertetjük a versenyhivatali, bírósági gyakorlatot
 • Megoldást keresünk az üzleti modellek versenyjogilag is megfelelő kialakítására

 

 

Segítség! Baj van!
 • Közreműködünk a versenyhatósági eljárásban
 • Felkészítjük az egyes eljárási lépésekre az érintetteket
 • Tanácsot adunk az elvárt és megfelelő vállalati magatartás kialakításához

Izgalmak a versenyjogban

Hajnali rajtaütés

A versenyszabályok kikényszerítésére létrehozott hatóság erős eljárási jogosítványokkal rendelkezik. Az egyik meglepő lehetősége, hogy előzetes értesítés nélkül megjelenik a vállalkozásoknál és ott vizsgálódni kezd: információkat gyűjt be, dokumentumokat másol le és visz el, eszközöket foglal le.

Kartell

Versenytársak közötti titkos megállapodások, amelyeket a versenyhatóságok a leginkább üldöznek és magas bírsággal „büntetnek”.

Bírság

A versenyhatósági eljárás egy jelentős összegű bírsággal is végződhet, amely erős fenyegetettséget jelent a vállalkozások számára. Jobb megelőzni a bajt, mint egy hatósági eljárásban magyarázni a bizonyítványt.

Rólunk mondták ügyfeleink

Legal500 2020

„Szuperhatékonyan dolgoznak. Praktikusan és gyakorlatiasan állnak hozzá a felmerülő problémákhoz. Biztonsággal és nyugalommal tölt el, hogy náluk a legjobb kezekben vannak az ügyeink.”

Legal500 2020

"Belényi Andrea szuperhatékony és hozzáértő."

Versenyjogi színes hírek

Szuperhatékonyság és hozzáértés

Legal500 EMEA 2020 // 2020. május

A Legal 500 jogi irodákat értékelő kiadványa a versenyjog területén előkelő helyre sorolt minket. Ügyfeleink egyenesen „szuperhatékonynak” tartanak minket, és ezzel a szóösszetétellel jellemezték Belényi Andrea profi hozzáértését is.

Részletek

VERSENYJOGBAN is bekerültünk a Legal 500 látóterébe

Legal500 EMEA 2019 // 2019. június

A Legal 500 véleményformáló, jogi irodákat értékelő kiadványa idén ismét rangsorolta a legjobb jogi irodákat. Ügyvédeink kitűnő munkájának és ügyfeleink elégedettségének köszönhetően a VJT & Partners újra előkelő helyen végzett a megmérettetésben.

Dr. Belényi Andrea személyében egy tapasztalt, nagy tudással rendelkező szakértő vezeti a versenyjogi csapatot. Irodánkat több vezető nemzetközi és magyar nagyvállalat is megbízta versenyjogi feladatokkal az elmúlt időszakban.

Részletek

A „hallgatás – beleegyezés” elve a versenyjogban

Dr. Kőszegi Laura, Dr. Hacsi Gábor // 2017. február 28.

origo.hu

Az üzleti életben megszokott, hogy az azonos gazdasági ágazatban tevékenykedő cégek vezetői időről-időre leülnek egymással beszélni a jó üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében. Ezek a találkozók azonban komoly veszélyt rejthetnek magukban. Egy jó hangulatú ebéd közben is előfordulhat, hogy a beszélgetés egy versenyellenes megállapodásra terelődik, és ha valaki ezt cégvezetőként csak végighallgatja, máris kartell résztvevőjévé válhat. Ilyen esetben a Versenyhivatal akár több száz milliós büntetést is kiszabhat – hívta fel a figyelmet dr. Kőszegi Laura, a VJT & Partners Ügyvédi Iroda szakértője.

Részletek

Kartellveszély az átvilágítás miatt?

Dr. Hacsi Gábor és Dr. Várady Endre // 2015. január 7.

origo.hu

A VJT & Partners szakértői szerint versenyjogi kockázatokat hordoz a felek közötti információcsere a cégfelvásárlások során, mert így lehetőség nyílik a versenytársak piaci magatartásának befolyásolására. Arról van szó, hogy a versenytörvény szerint tilos a versenyt korlátozó vagy torzító piaci magatartás – hangsúlyozta elöljáróban dr. Hacsi Gábor. Ennek egyik formája, amikor a versenytársak üzletileg fontos és titkos információkat osztanak meg egymással (ezt nevezzük információs kartellnek). A valódi céljuk persze az, hogy minél kevésbé kelljen versenyezniük egymással.

Részletek