• Versenyjog
  VERSENYJOG
  Szuperhatékonyság és hozzáértés – Legal 500 EMEA 2020

 

A verseny fejlődésre ösztönöz. Miközben a cégek versenyre kelnek egymással árujuk eladásáért, sok új ötlet születik, amelyek inspirálóan hatnak az egész piacra. A versenynek azonban mindvégig tisztességesnek kell maradnia. Ebben segít a versenyjog: szabályozza a vállalkozások magatartását, egymással szembeni viselkedését. A szabályok „gumiszabályok”, melyeket a hatóság vagy a bíróság tölt fel tartalommal, ezért minden ügy más, és mindegyikhez nagy kreativitás kell. De éppen ezért szerethető!

 

Dr. Belényi Andrea

Versenyjogi szakértő

„Réges régen a kosárlabdában versenyeztem, ma már az íróasztal mögött ülve a versenyjog izgalmaiban veszek részt. Mivel minden ügy más, mindegyikhez másként kell hozzáállni. Minden esetben nagy a kihívás, és az ügyek megoldásához komoly kreativitás kell. Ez a szépsége ennek a jogterületnek.”

belenyia@vjt-partners.com

A NAGY TESTVÉR FIGYEL – HOGYAN MŰKÖDIK A VERSENYHIVATAL?

A Versenyhivatal kétféleképpen működik. Egyrészt a hozzá érkezett bejelentésekből, panaszokból, vagy más értékes információkból értesül arról, hogy mi is történik a piacon. Másrészt maga is „hivatalból” felügyeli, és vizsgálja a piacokat. A háttérből figyeli a cégeket, szakmai kamarákat, érdekvédelmi szövetségeket, és kellő információ birtokában, alapos gyanú esetén vizsgálatot indít. Ekkor a piaci szereplő egyszer csak azon veszi észre magát, hogy egy hatósági vizsgálat közepébe csöppent és a Versenyhivatal kérésére adatot szolgáltat vagy kérdőívet tölt ki.

 

Megelőzés
 • Auditot, átvilágítást végzünk
 • Felmérjük a veszélyeket
 • A tranzakciók során figyelünk, hogy minden a versenyszabályoknak megfelelően történjen
 • Tájékoztató előadásokat, képzéseket tartunk

 

A gyanú árnyékában
 • Segítünk felismerni az aggályos helyzeteket
 • Elemezzük a piaci szituációt
 • Ismertetjük a versenyhivatali, bírósági gyakorlatot
 • Megoldást keresünk az üzleti modellek versenyjogilag is megfelelő kialakítására

 

 

Segítség! Baj van!
 • Közreműködünk a versenyhatósági eljárásban
 • Felkészítjük az egyes eljárási lépésekre az érintetteket
 • Tanácsot adunk az elvárt és megfelelő vállalati magatartás kialakításához

Izgalmak a versenyjogban

Hajnali rajtaütés

A versenyszabályok kikényszerítésére létrehozott hatóság erős eljárási jogosítványokkal rendelkezik. Az egyik meglepő lehetősége, hogy előzetes értesítés nélkül megjelenik a vállalkozásoknál és ott vizsgálódni kezd: információkat gyűjt be, dokumentumokat másol le és visz el, eszközöket foglal le.

Kartell

Versenytársak közötti titkos megállapodások, amelyeket a versenyhatóságok a leginkább üldöznek és magas bírsággal „büntetnek”.

Bírság

A versenyhatósági eljárás egy jelentős összegű bírsággal is végződhet, amely erős fenyegetettséget jelent a vállalkozások számára. Jobb megelőzni a bajt, mint egy hatósági eljárásban magyarázni a bizonyítványt.

Rólunk mondták ügyfeleink

Legal500 2020

„Szuperhatékonyan dolgoznak. Praktikusan és gyakorlatiasan állnak hozzá a felmerülő problémákhoz. Biztonsággal és nyugalommal tölt el, hogy náluk a legjobb kezekben vannak az ügyeink.”

Legal500 2020

"Belényi Andrea szuperhatékony és hozzáértő."

Versenyjogi színes hírek

Mitől vagyunk jobbak, mint a többiek?

Legal500 EMEA 2021 // 2021. május

A Legal 500 értékelése és a kiadványban megjelent ügyfélvélemények alapján elmondhatjuk, hogy nálunk nem három, hanem több, mint egy tucat „muskétás” védi az ügyfelek érdekeit.

Mitől vagyunk jobbak, mint a többiek? Egyik ügyfelünk így válaszolja meg ezt a kérdést: a versenyjogi csapat a magas színvonalú szakmai tudás mellett abban is kiemelkedő, hogy azonnal válaszolnak bármilyen kérdésre. Kell egy ügyfélnek ennél több? Ha igen, akkor még azt is hozzátesszük, hogy csapatunk professzionális, proaktív, nyitott, türelmes, figyel a részletekre, és mindig időben teljesít.

Részletek

Szuperhatékonyság és hozzáértés

Legal500 EMEA 2020 // 2020. május

A Legal 500 jogi irodákat értékelő kiadványa a versenyjog területén előkelő helyre sorolt minket. Ügyfeleink egyenesen „szuperhatékonynak” tartanak minket, és ezzel a szóösszetétellel jellemezték Belényi Andrea profi hozzáértését is.

Részletek

VERSENYJOGBAN is bekerültünk a Legal 500 látóterébe

Legal500 EMEA 2019 // 2019. június

A Legal 500 véleményformáló, jogi irodákat értékelő kiadványa idén ismét rangsorolta a legjobb jogi irodákat. Ügyvédeink kitűnő munkájának és ügyfeleink elégedettségének köszönhetően a VJT & Partners újra előkelő helyen végzett a megmérettetésben.

Dr. Belényi Andrea személyében egy tapasztalt, nagy tudással rendelkező szakértő vezeti a versenyjogi csapatot. Irodánkat több vezető nemzetközi és magyar nagyvállalat is megbízta versenyjogi feladatokkal az elmúlt időszakban.

Részletek

A „hallgatás – beleegyezés” elve a versenyjogban

Dr. Kőszegi Laura, Dr. Hacsi Gábor // 2017. február 28.

origo.hu

Az üzleti életben megszokott, hogy az azonos gazdasági ágazatban tevékenykedő cégek vezetői időről-időre leülnek egymással beszélni a jó üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében. Ezek a találkozók azonban komoly veszélyt rejthetnek magukban. Egy jó hangulatú ebéd közben is előfordulhat, hogy a beszélgetés egy versenyellenes megállapodásra terelődik, és ha valaki ezt cégvezetőként csak végighallgatja, máris kartell résztvevőjévé válhat. Ilyen esetben a Versenyhivatal akár több száz milliós büntetést is kiszabhat – hívta fel a figyelmet dr. Kőszegi Laura, a VJT & Partners Ügyvédi Iroda szakértője.

Részletek

Kartellveszély az átvilágítás miatt?

Dr. Hacsi Gábor és Dr. Várady Endre // 2015. január 7.

origo.hu

A VJT & Partners szakértői szerint versenyjogi kockázatokat hordoz a felek közötti információcsere a cégfelvásárlások során, mert így lehetőség nyílik a versenytársak piaci magatartásának befolyásolására. Arról van szó, hogy a versenytörvény szerint tilos a versenyt korlátozó vagy torzító piaci magatartás – hangsúlyozta elöljáróban dr. Hacsi Gábor. Ennek egyik formája, amikor a versenytársak üzletileg fontos és titkos információkat osztanak meg egymással (ezt nevezzük információs kartellnek). A valódi céljuk persze az, hogy minél kevésbé kelljen versenyezniük egymással.

Részletek