Eddig csak egymásnak mondtuk el hétfőnként, a hétindító teázásokon. De sokszor annyira fontos dolgokról van szó, és annyira érdekes előadások születnek, hogy ezeket meg kell osztanunk másokkal is.


Ferenczy Noémi gobelinművész (1890-1957) élete - 1. rész

Ferenczy Noémi gobelinművész (1890-1957) élete - 1. rész
Felnőni egy művészcsaládban

Kenyeres Ágnes előadása nyomán

Irodánk több szálon kötődik a gobelinszövéshez. Az egyik szál, hogy két kolléganőnk is lelkesen foglalkozik szabadidejében gobelinszövéssel, és mindketten a Ferenczy Noémi által elindított gobelinszövés hagyományait követik. A másik szál a Gödöllői Szövőműhely művészeihez vezet, akik egyik rendezvényünk kiállítói voltak, munkáikat ismerjük és szeretjük. Ági kétrészes előadásának első része a Ferenczy család történetét meséli el, annak a művészcsaládnak a történetét, amelyben a gobelin nagyasszonya, Ferenczy Noémi felnőtt.

Tovább olvasom...

A történet Olga von Fialkával kezdődik. Olga rendkívül képzett és művelt festőművésznő volt, aki csak a művészetnek élt. Harminchat éves korára már számos festménye szerepelt kiállításokon és könyvillusztrációi jelentek meg. Nem is gondolt a férjhez menésre. Ekkor találkozott az egyik távoli rokonával, a huszonkét éves Freund Károllyal.

Károly földbirtokos család sarjaként gazdálkodással foglalkozott, és mellékesen festegetett is. Olga fedezte fel benne az igazi tehetséget, és nem tévedett, hiszen a férfi később Ferenczy Károly néven kora egyik legmeghatározóbb magyar festőjévé vált. Nem sokkal megismerkedésük után Olga és Károly művészi tanulmányútra mentek, melynek Róma és München voltak az állomásai, majd Magyarországra hazatérve összeházasodtak, és hamarosan megszületett első gyermekük, Valér.

Utána újabb utazásokat tett a család Münchenbe, majd Párizsba, és Ferenczy Károly nevét egyre többen megismerték. Végül Szentendrén telepedtek le, itt születtek meg 1890-ben az ikergyermekek, Noémi és Béni.

Néhány évvel ezután Ferenczy Károly négy festőtársával megalapította a nagybányai művésztelepet. Ez a lépés nagy szerepet játszott az egész család életében, hiszen a három gyermek itt nőtt fel, a művészet légkörében. Tanításukról, nevelésükről és intellektuális fejlődésükről a művelt Olga gondoskodott, aki gyermekei születése után lassanként felhagyott a festészettel. Felcseperedvén mindhárom gyermek művészi pályára lépett.

A legidősebb, Valér, festő lett, sokat utazott, és főleg rézkarcaival vált híressé. Béni, Noémi ikertestvére a plasztika felé fordult, szobrász és éremművész lett. Noémi Párizsban tanult kárpittervezést, majd Magyarországon teljesedett ki a tehetsége.

Ági következő előadásában Ferenczy Noémi életét követhetjük nyomon.

A fénykép forrása: http://napimagyarfestmeny.hu/ferenczy-karoly-1862-1917-6/


Idegenvezetés szabályosan és burkoltan

Idegenvezetés szabályosan és burkoltan

Pozsár András előadása nyomán

Magyarország, Budapest. A város gyönyörű, vonzza a turistákat, akik mindent látni akarnak. Idegenvezető kalauzolja őket városszerte, és gyakran ő az egyetlen magyar ember, akivel a turisták itt nálunk kapcsolatba kerülnek. Az ő arca lesz az ország emberének az arca, így nem mindegy, hogy ő maga milyen nyomot hagy egy idelátogató külföldiben. Az idegenvezetés színvonalára ezért szabályok vigyáznak: idegenvezető csak szakképesítéssel és igazolt nyelvismerettel rendelkező személy lehet, aki az illetékes hatósághoz történő bejelentés után kapott idegenvezetői igazolvány birtokában folytatja tevékenységét. Aki nem rendelkezik ezekkel, és mégis csoportokat vezet vagy kísér, azt eltiltással vagy pénzbírsággal büntethetik.

Tovább olvasom...

Vannak olyan országok, ahol az idegenvezetés minőségét nagyon komolyan veszik, és vannak olyanok, ahol nem. Olaszországban például hosszú tanulás és nehéz vizsgák után lehet csak idegenvezetővé válni, és az idegenvezetők ellenőrzése, valamint az idegenvezetés szabályozása sokszor túlzásokkal teli. Nálunk viszont kevésbé ügyelnek az idegenvezetés színvonalára.

Magyarországon sokan kínálnak idegenvezetést, a palettán a hagyományos idegenvezetés mellett olyan specialitások is fent vannak, mint például egy éjszakai túravezetés, vagy a legjobb romkocsmák túrája. A hatósági ellenőrzés nálunk ritka, mint a fehér holló, és a kiszabható pénzbírság sem olyan mértékű, hogy egy lelkes amatőr idegenvezetőt eltereljen a pályáról. Pedig a burkolt, szakképesítés nélküli idegenvezetés sok olyan fiatalnak jelent bevételt, akik szívesen kalauzolják a turistákat kedvenc bárjaikba, vagy szerveznek biciklis városnézéseket. Legtöbben ingyen kínálják a szolgáltatást, és a végén a turisták borravalóval honorálják a munkájukat.

A képzett, papírral és nyelvvizsgával rendelkező idegenvezetők arról panaszkodnak, hogy ebben a szakmában Magyarországon nagy a káosz, és a sok mondvacsinált idegenvezető miatt az idegenvezetés színvonala folyamatosan romlik.

Változások egyelőre csak az idegenvezetők képzésében vannak. Az érdeklődők eddig egy 6 hónapos OKJ képzésben sajátíthatták el az idegenvezetés csínját-bínját, de ez az idő, mint az összes hasonló képzés ideje, most 2 évre nőtt. Lehet, hogy a résztvevők tudása és felkészültsége még alaposabb lesz, de az továbbra is kérdéses, hogy egy hazánkba látogató külföldi végül velük fog-e találkozni, vagy egy szakképesítés nélküli, képzetlen amatőrrel.


Adatvédelmi helyszíni szemle előzetes értesítés nélkül? Csak semmi pánik!

Adatvédelmi helyszíni szemle előzetes értesítés nélkül? Csak semmi pánik!

Témák teázáshoz - Belényi Andrea prezentációja nyomán

Ez a nap is úgy kezdődik a cégnél, mint a többi: beérkeznek a munkatársak, elindul a munka. Aztán érkezik valaki, és pánikba esik a recepciós kolléga. Aztán felbolydul az egész cég. Mi van itt? Ha az adatvédelmi hatóság előzetes bejelentés nélkül érkezik cégünkhöz – ami előfordulhat – valószínűleg kialakul egy kaotikus, stresszes helyzet, amikor senki sem tudja, hogy mi a teendő.

Tovább olvasom...

Első kérdés, ami felvetődhet bennünk, hogy ez lehetséges-e? Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle inkább a nyomozóhatósághoz kapcsolódik a fejünkben, de még a versenyhatóság is eszünkbe juthat, ha a „hajnali rajtaütésnek” nevezett meglepetésszerű ellenőrzésre gondolunk. De nem csak ők járhatnak el így. Az adatvédelmi hatóságnak és az adóhatóságnak is megvan az a jogosultsága, hogy meglepetésszerűen, bejelentés nélkül látogassa meg a céget.

Milyen esetben tehetik ezt meg? A helyszíni szemle az esetek nagy többségében előzetes értesítést követően történik meg. Célja, hogy a hatóság megtekintsen vagy megfigyeljen valamilyen ingóságot, ingatlant vagy személyt. Egy meglepetésszerű szemle pedig akkor történhet meg, ha az előzetes bejelentés veszélyeztetné a szemle eredményességét.

Ha az adatvédelmi hatóság egy meglepetésszerű szemlét tart, nincsenek olyan részletes szabályok, amelyek az adott céget segítik a helyzet kezelésében. És jönnek a kérdések: mi van, ha nem engedjük be az adatvédelmi hatóság embereit? Erre a válasz, hogy a hatóság embereit mindenképpen be kell engedni, különben a rendőrség segítségét veszik igénybe. És mi van, ha várakoztatjuk őket, míg a jogi képviselőnk megérkezik? Ez legfeljebb 15-20 percig lehetséges, mert utána elkezdődik a szemle.

Számtalan kérdés merül fel egy ilyen szokatlan eseménnyel kapcsolatban, ezért az egyetlen lehetséges módja az ilyen helyzet kezelésének, ha a cég minden munkatársa, kezdve a recepciós kollégával, pontosan tudja, hogy ilyenkor mit kell tennie. Adatvédelmi csapatunk várja, hogy minél több céget készíthessen fel egy ilyen helyzetből adódó összes lehetséges tennivalóra!